July 11, 2014

14 Ramadhan

Pantas sungguh masa berlalu, sedar tak sedar dah pertengahan Ramadhan.
On 15th of Ramadhan or night on 14th Ramadhan, they have traditional celebration = Gergaon Party. First time dengar what?whats?? bunyi macam nama dalam Lord of the Rings.;-)
Gergaon Party is special for kids.. Selalunya mak-mak arab akan sediakan goodies bag dan akan edarkan for other kids. Tapi bukannya goodies bag mcm bday party tu, yang pernah Cik Yong dapat isinya adalah lumayan. Omaknya yang lebih-lebih numpang .. hahaa.. Morey kat sini depa panggil Ghabga. Tapi morey depa sampai waktu sahoor .. Ghabga is derived from the word ghoboug, which means eating late at night..Kihkihhh ..kalau Cik Yong joint gak mahu demook la puasa.. org lain bulan ramadhan kuruih. Ghabga just not limited at home, hotel pun offer you mcm Iftar Package..
Pengsan makan nampaknya?
Ramadhan kali ini, mungkin faktor cuaca tgh panas. Dah nak masuk 14 Ramadhan kekadang badan lesu.. Doesn't means for lapar haus.. but letih..Takpe ini hanya ujian kecil sahaja. Dekat sana banyak lagi cabaran yag menanti.  Mungkin juga waktu Suhoor, yang menyebabkan mata kena tahan dgn tooth-stick baru boleh buka.. hehee.. Fajr time around 3.10am, Cik Yong bangun pkl 2am for prepare suhoor. Lepas solat subuh dengan cergas sepantas kilat tarik selimut sebab pukul 6.30am dah kena bangun pi noreh getah. Alhamdullilah, clock in menoreh bulan Ramadhan start pkl 8, taklah mata Cik Yong jadi koala. Tabahlah duhai hati.
Makin nak akhir puasa, idea memasak utk berbuka makin menyusut. Bukan setakat berbuka, suhoor pun makan la kadar jea.. yang penting Rotub kena makan..
Fresh dates.

Masak & makan mana yang terlintas.. ada masa tu kami buka Cucuk Udang ngan Sambal Sardin jea.. Perghh nikmat sungguh.
Menjadi fenomena setiap pagi - tengahhari..
Hubby buka ni nak makan apa? Hubby bagi la idea nak masak ape hari nie?
Buat lee chee kang ngan Rojak Keling boleh tak Ayang? (sambil gelak senyum simpul)
Dushhhh**** saje jea tau kasi orang meleleh.. ini bukan idea.. ini kusutkan idea..
Sudahlah tak mahu kawan..

Mac & Cheese Baked - omak dah nak muntah dah dik req. pasta hari2..

Pengat Pisang - Cik Yong & Chinta jea yang makan ;-(

Popia & Karipap JV.. hehe (inti Cik Yong bikin kulit kawan kasi settle)

First nasi in our Iftar -Nasi Lomak & Ayam Rempah
Cucur Udang


Terlajak Rajin - Cucur udang + Kuah Kacang


10 comments:

  1. Salam Ramadan dan selamat berpuasa Yong,
    Meriah juga Ramadan disana ye.. siap ada goodies for kids ye..
    Akak suka rotub Sedap kat sini mahal sekilo rm40.. nak mkn beli jugak .
    Meriah juadah Iftar tu Yong, sekali sekala pekena cucur udang memang sodap ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ramadhan KakYati..
      Yeap rotub kat msia memang mahal sikit, kat sini bawak jea bakul petik jea ;-)
      rambutan memang mahal kat sini.. hehee

      Delete
  2. salam ramadhan cik kak yong yg jauh dimate tuuu.,e hHHee

    ReplyDelete
  3. Wah! meriahnya cucur udang, selak udang baru nampak tepung, Terbaik!


    Kenapa komen sVs dr entry lepas2 banyak tak keluar ek? nak merajuk la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam SvSS..
      Laa ada la darling. Yong comments tau.. tak pernah tak komen..
      Yong tak pernah delete tau.. I bukan retis gitew.. hehee

      Delete
  4. Yong, sedap nya rojak kelin awak tu.. boleh kalahkan Rojak Karim seksyen 9 tak.. heee.. sorry Yong..gurau2 ye..

    ReplyDelete
  5. Hai Dinda...
    Sama la kita Dinda... makin akhir nak abis posa... idea makin menyusut..
    selalu tanya hubby je..nak mkn apa,. baru dpt idea masak.
    Nmpk sungguh sedap rojak kelingmu itew!!.. Kanda x pernah buat...

    ReplyDelete
  6. kak yong... lama lagi ke stay nun di sana hehehe... salam ramadhan jugek walopon dh 20 ramadhan hari ni.. moh cari lailatul qadar

    ReplyDelete
  7. Asmkum Yong
    sedapp nampak cucur udang itu....mmg favorit ni...
    awalnya Fajar....lama puasa....
    moreh sampai sahur...org Arab mmg tak tidur mlmkan....zzz lepas subuh till zohor..

    ReplyDelete