April 05, 2014

Mee + Bakso


Bila dah duduk jauh nie, semua benda kena kreatif dan inovatif ;-)
Tak kiralah apa benda sekali pun
Especially bab teringin nak makan
Kalau dah mengidam tu; mokcik kantin kena usahakan
Example Mee Kuning; kat sini memang takde jual kat kedai
Ada pun kedai siam yang jual, itu pun kadang ada kadang takde (tapi Cik Yong tak pernah beli; spec tak sama)
Cik Yong pun bukannya rajin pandai nak mengelek mee
Tapi kakak2 adik2 Cik Yong kat sini semuanya rajin and pandai belaka
Cik Yong jea selalu menumpang kasih nak mee.. hehee

fuhh... no needs to go Gym Papa..bersungguh
Last week entah apa mimpi Cik Yong; Gotong Royong bikin Mee. (Thank You Nadia & MatLer!!)
Fuhh.. Usaha Tangga Kejayaan. Dari menguli sampai mengelek

proses mengelek - kira berapa tangan yang menolong?
Sampailah buat Bakso..
Wallaa...

sebelum direbus

rebus sekejap
final product.. pergh..tiada bahan pengawet bah..


Tadaa....sambal kicap extra mokcik kantin please
fuhh.. menitik peluh makan panas2 pedas2
ps: Next Kuew Teow!

12 comments:

  1. So great Yong.. rajin tangan2 yg menolong tu.. sedap pulak akak tengok bakso tu Yong ;)

    ReplyDelete
  2. Ya Allah rajinnya anak beranak!.
    Tapi puas ati kan Yong...sbb dijamin kehalalan dan kebersihannya.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Dinda,
    Aduhai.. mujur di Madinah dah melepas hajat 3 hari berturut.
    Tapi manakan sama Mee + Bakso air tangan mu adinda..

    P/s;
    "Bersungguh" air muka Encik Suami.. mmg patut pun mabelessss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. Sama kes ngan kami la Kak Sham kat Madinah dok layan bakso
      ps: memang bersungguh tahap gaban!

      Delete
  4. bila dah bersusah payah buat tu (nak2 semua involved) mmg terasa nikmat yg amat kan. syukur alhamdulilah….pherggh!!!kami tgk pun terliur bakso tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Rostina,

      memang puas makan bila buat sendiri
      nak buat mcm mana kat sini semua kena buat
      kalau kat tnh malaya kita main tunjuk jea ;-)

      Delete
  5. Pandainya buat mee..lg bagus dan bersih mcm ni drp beli. Terjamin halal. Salute!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Ninie...
      Tq dear.. nak tak nak kena pandai kalau tak meleleh air liur ;-)

      Delete
  6. Aslmkum Yong
    special mee bakso hasil usaha sekeluarga.....siap uli dg tangan...betul2 rajin...
    pasti puas makan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Rindu Mamasya
      Memang nikmat tak terkata..

      Delete