November 20, 2012

Kisah Peria Berkahwin dengan Tempe

Pening tajuk atas?
Cik Yong lagi pening nak bagi tajuk apa..
Mungkin Cik Yong baru semalam dapat jumpa tempe since dari Aidilfitri hari itu tak ada..
Betapa bernilai seketul tempe disini


(perbualan yang dirakam setelah dialih bahasa)

Lokasi: Kedai Siam Adliya

Kisah Ramadhan ke16

Bang.. oo bang ooii ..tempe lama tak ada la sekarang?
Esok ada kot.. dtg la ..
Ooo.. yea ke? Ok cun esok saya datang balik..

Kisah Ramadhan ke17
Bang.. ari nie tempe tak ade lagi ker? kata hari ini sampai?
Maafla adik manis, org Indon yang supply kesini tak dapat hantar.
Huu..huuu keciwaa.. 

Kisah Ramadhan ke27
Aduss..
Uncle tempe tak de dah ker?
Orang yang buat balik Indon nak raya..
Huwaa... nanges Cik Yong mengenangkan Kuah Lodeh tak ada tempe.

5 Muharram
Akak - (Cik Yong baru buka pintu-nampak sgt dia org perasan akak tempe nie)
Tempe ada dah tu,org yang buat tempe dah balik Saudi
Yebedaaa.. beduuuu 


Hoaalaaaa.. berapa bulan Cik Yong baru dpt tempekan?
Hari tu balik tanah malaya tak heran/teringat pun?
dah sampai padang pasir baru terhegeh-hegeh, nasib baik tak ada tikar terbang!
Ish org jawa nie, naper tak de tempe tak boleh ker??Leceh betul! hehee...

Tempe kat sini semua stock dari Saudi, kat sini tak de sape rajin buat..
apa suruh Cik Yong?? 
Maaflah Cik Yong sibuk dengan pokok getah Cik Yong, kang getah sekerap rosak nanti.. ahaksss..

Peria+Udang+Tempe (korang bagi la nama apa pun Cik Yong tak ada nama)


tumis bwg+cili+gula+grm - udang - tempe + air sikit -didih air + peria (rendam dlm air garam nak bagi kurang pahit kalau kome tak kisah pahit tak pyh le yea)

tadaa.. Peria + Tempe (Menu Mak dari dulu kini dan selamanya)




pokok rambutan sekolah rumah mak kat klang - hari tu balik hijo lagi ;-(




4 comments:

  1. Va va vaaa..
    Kak Sham pun baru je lepas mkn peria ni..
    Kita "klik" la..

    ReplyDelete
  2. Ala la la... kesiannya dia. Berkurun tunggu tempe.
    Mesti Abang kedai siam tu dah chop Cik Yong ni Minah Tempe, hihihi

    peria udang bersama tempe seabad... boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa..
      tu la pasal MInah Tempe!
      lojik gak title menu tu SS!

      Delete